Champagne Pommery

Social Wines / Tuottajat / Champagne Pommery

Champagne Pommery on yksi maailman suurista samppanjataloista, ja kantaa nimeä Madame Louise Pommeryn mukaan. Historiankirjojen mukaan Louise Pommery peri samppanjatalon hänen miehensä kuoleman jälkeen, ja Pommery nousi hänen johdollaan maailmankuuluksi. Louise Pommeryn ansioksi lasketaan mm. tiettävästi ensimmäisen kuivan brut-samppanjan valmistus, joka edesauttoi samppanjan muutosta pelkästään makeasta jälkiruokaviinistä juomaksi, jota voidaan nauttia missä tahansa hetkessä.

Melkein kaksisataa vuotta vanha samppanjatalo on luonnollisesti ehtinyt kokea monia vaiheita, ja Pommeryn historiaan liittyy paljon erilaisia kausia. Madame Pommeryn aikana talo ehti luoda vankan perustan samppanjanvalmistukselle, ja se mm. rakennutti 18 kilometrin mittaiset viinikellariluolastot hankkimilleen 60 hehtaarin maa-alueille. Luolastot ovat käytössä tänäkin päivänä, ja ne ovat melkoinen nähtävyys – kellareissa on mm. esillä suuri määrä taideteoksia, ja käytävät on nimetty maailman suurkaupunkien mukaan siinä järjestyksessä missä Pommeryn samppanjaa vietiin aina uusiin maihin ja kaupunkeihin. Lisäksi Reimsiin rakennettiin talon päärakennus sekä useita muita eksenterisiä rakennuksia, joista jokainen on eri arkkitehdin suunnittelema. Rakennukset muodostavat erikoisen, mutta sittemmin ainutlaatuiseksi muodostuneen sinisen sävyisen kokonaisuuden.

Viinintekijä Thierry Gasco on tuonut Pommeryn samppanjat takaisin maailmankartalle ja talo on ryhtynyt viemään tuotantoaan ympäristöllisesti kestävään suuntaan.

Louise Pommeryn jälkeen Pommery säilyi pitkään hänen jälkeläistensä Polignacin perheen omistuksessa, kunnes vuonna 1979 talo myytiin eteenpäin. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana Pommery on vaihtanut omistajaa muutaman kerran, mutta on kokenut tällä vuosikymmenellä uuden kukoistuksen Vranken-Pommery -yhtymän alaisuudessa. Pommeryn viinintekijä Thierry Gasco on tuonut Pommeryn samppanjat takaisin maailmankartalle ja talo on ryhtynyt viemään tuotantoaan ympäristöllisesti kestävään suuntaan.

Pommeryn tyyli on kaiken kaikkiaan hyvin raikas ja feminiininen. Useimmat talon samppanjat ovat tyyliltään hedelmäisiä, ja erinomaisia nimen omaan sellaisenaan. Ne sopivat myös aperitiiveiksi ja alkuruokien seuraan. Pommery on samppanjatalona erittäin innovatiivinen ja leikkisä, ja esimerkiksi Pommery Blue Sky -samppanja on tarkoitettu nautittavaksi jääpalojen kera isosta lasista.

Vuosikertasamppanjat ovat oma lukunsa, ja Pommeryn hienoin samppanja on Cuvée Louise Pommery, jota tehdään parhaina vuosina.