Blog

Social Wines / Ajankohtaista  / Viinisuositukset jouluun

Viinisuositukset jouluun

Mitä viiniä nauttia jouluna? Tässä viisi suositusta joulunajan viineiksi valinnan vaikeutta helpottamaan.

1. Klassinen Riesling

Rieslingin kanssa harvoin epäonnistuu, sillä rypäleestä saadaan laadukkaita ja suunmyötäisiä viinejä miltei kaikkialta missä sitä viljellään. Riesling sopii erityisesti kalaruokien kanssa, joita jouluna usein syödään eri tavoilla valmistettuina. Saksalainen Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken (11,99€) löytyy miltei jokaisesta Alkosta, ja tuo pöytään klassisen Moselin alueen Rieslingin tutun ja runsaan aromikkuuden. Viini sopii monipuolisesti graavilohelle, savukaloille, äyriäisille, ja jopa esimerkiksi blineille. Myös nautiskelujuomaksi sellaisenaan.

2. Runsas valkoviini kinkulle tai kalkkunalle

Kinkku tai kalkkuna ovat perinteisiä jouluruokia, mutta hankalia viinin kanssa. On paljon viinityylejä, jotka eivät maistu kinkun kanssa ja muodostavat suussa hieman riitasointuisen yhdistelmän. Punaviinin sijaan kinkun, kalkkunan tai muiden vaaleiden lihojen kanssa kannattaakin kokeilla runsasta, hieman tammitettua Chardonnayta. Lourensford The Dome Chardonnay (13,69€) on viime vuosien hittiviinejä ja hinnaltaan varsinainen löytö. Siitä löytyy runsasta trooppista aromaattisuutta, paahteisuutta, tammea ja hieman hunajaista jälkimakua, ja viini kestää runsaammatkin maut. Löydät sen Alkon Etelä-Afrikan valkoviinien hyllystä.

3. Vuosikertasamppanja juhlan kuningattareksi

Samppanjaa hienompaa juhlajuomaa ei olekaan, ja erityisesti vuosikertasamppanjasta löytyy eleganssia ja rakennetta, joka tekee siitä juhlajuoman lisäksi myös hyvän ruokasamppanjan. Champagne Pommery Grand Cru Millesime 2006 (74,99€) on historiallisen Pommeryn samppanjatalon vuosikertasamppanja, joka tulee Grand Cru -luokitelluilta tarhoilta. Pommeryn tyylin mukaisesti se on melko hedelmäinen, raikas ja eloisa, mutta siinä on myös lievää paahteisuutta ja vivahteikkuutta. Jos joulupöytään katetaan perinteisistä ruoista poikkeavia makuja kuten vaikkapa kampasimpukoita, pateita tai muita ranskalaisia herkkuja, Pommery on ehdottoman sopiva juoma niiden seuraksi.

Champagne Pommery Grand Cru Millesime 2006 on tilausvalikoiman viini, jonka saa helpoiten tilattua Alkon verkkokaupasta tai mobiilisovelluksesta omaan lähi-Alkoon.

4. Elegantti, mausteinen viini punaviinien ystäville

Moni meistä haluaa jouluna nauttia yksinkertaisesti hyvää punaviiniä. Elegantti, biodynaamisesti viljelty italialainen luomuviini Valdifalco Morellino di Scansano (16,99€) on monivivahteinen, hieman mausteinen, tumman hedelmäinen ja kerrassaan hieno punaviini. Se sopii niin liharuoille, juustoille kuin nautiskeluun sellaisenaan. Viinin aiempi vuosikerta valittiin Vuoden Luomuviiniksi vuonna 2018, ja viini on kerännyt tunnustuksia ja ylistyssanoja monessa yhteydessä.

5. Erikoisuus, joka kruunaa viinivuoden

Toisille joulu on se aika vuodesta, jolloin hankitaan parasta pöytään. Sellaiseen hetkeen voisi valita esimerkiksi monille tuttuja Amarone- tai Bordeaux-viinejä, mutta haluamme tänä jouluna suositella jotain hieman erikoisempaa. Kukkula Aatto 2014 (61,99€) voisi olla nimetty joulun kunniaksi, mutta tosiasiassa se saa nimensä Kukkula Wineryn viinintekijän Kevin Jussilan Aatto-isän mukaan. Kukkula-viinit ovat kalifornialaisia käsin tehtyjä artesaaniviinejä, joiden taustalla on mielenkiintoinen ja mutkikas Suomeenkin liittyvä tarina. Viinit itsessään ovat upean ekspressiivisiä ja uniikkeja: ne ovat samanaikaisesti täyteläisen muhkeita, lämmittäviä ja voimakkaita, mutta kuitenkin hienovaraisen pehmeitä, jopa raikkaita. Niistä voi löytää värikkään paletin erilaisia makuja, ja viinit antavat ainutlaatuisen elämyksen.

Kukkula Aatto ja muut Kukkula-viinit ovat tilausvalikoiman viinejä, ja saat tilattua ne helposti Alkon verkkokaupasta omaan lähi-Alkoosi.