Blog

Social Wines / Ajankohtaista  / Valdifalcon viinitarhat

Valdifalcon viinitarhat

Vierailimme kesällä Toscanassa Valdifalcon viinitilalla, joka sijaitsee Maremman alueella aivan eteläisessä Toscanassa. Valdifalco on yksi tunnetuimpia Maremman viinituottajia Suomessa, ja nykyisin Alkon valikoimaan kuuluu kolme Valdifalcon punaviiniä. Tunnetuin niistä on Viini-lehden Vuoden luomupunaviiniksi 2018 valittu Valdifalco Morellino di Scansano. Tilan päärypäle on alueen perinteiden mukaisesti Sangiovese, jonka lisäksi tilalla viljellään mm. Syrah’ta ja Merlot’a. Valdifalco tekee myös yhtä valkoviiniä, joka tehdään niin ikään Toscanalle tyypillisestä Vermentinosta.

Tila kuuluu 40 vuotta täyttävän Loackerin viiniperheeseen, ja Toscanassa Valdifalcon viinejä on tehty vuosituhannen alusta lähtien. Tarhat sijoittuvat vain muutaman kilometrin päähän Välimerestä, ja niitä erottaa ainoastaan pieni jono kumpuilevia kukkuloita tarhojen ja meren välissä. Osa viinitarhoista sijaitsee laaksossa, ja parhaat tarhat hieman ylempänä kukkuloilla, josta näkee pilkahduksen Välimerestä sekä kuuluisan Monte Argentarion – saaren joka on oikeastaan merestä nouseva vuori. Valdifalcon viinitarhojen ohi kulkee historiallinen Via Aurelia, tie, joka rakennettiin Antiikin Rooman aikaan noin 240 eaa. Ihan jokaisella viinintuottajalla ei ole yhtä ihmiskunnan vanhimmista kulkuväylistä naapurustossa!

Valdifalcon kaikki viinit tehdään biodynaamisesti viljellyistä luomurypäleistä, ja tilalla käytetään sekä muinaisia että moderneja viininvalmistustekniikoita. Köynnöksiä ei kastella kuin äärimmäisissä olosuhteissa, ja esimerkiksi vierailumme edellisellä viikolla lämpötila oli kohonnut yli 40 asteen. Köynnökset viihtyvät auringossa ja merituuli viilentää ja puhdistaa niiden lehtiä ja maaperää, huolehtien osaltaan myös tuholaistorjunnasta. Tarhoja hoidetaan käsityönä, ja jokaisesta rypälelajikkeesta huolehditaan niiden erityispiirteiden mukaisesti – esimerkiksi Sangiovese tuottaa huomattavasti runsaampaa lehteä kuin Vermentino, ja sen lehtiä joudutaan leikkaamaan useammin. Tarhat ovat myös osittain aidattuja, sillä Maremman metsien vakioasukki on viinirypäleille perso villisika.

Valdifalcon viinilä sijaitsee eteläisessä Toscanassa, ja Via Aurelia kulkee aivan vierestä.

Kierrämme viinitarhoilla tilan toisen omistajan Franz Loackerin ja Valdifalcon viinituotannosta vastaavan Vasco Martinellin kanssa ja kuulemme Valdifalcon ja Loackerin historiaa ja ideaa. Köynnökset ovat parikymmentä vuotta vanhoja, ja köynnösten ikää voi ajatella samassa elinkaaressa kuin ihmisten: köynnökset ikääntyvät kuten ihmiset, ja parinkymmenen vuoden iässä ne tuottavat parasta satoaan kunnes noin 60-80 vuoden iässä hiipuvat. Valdifalcon tarhat ovat siis elinkaarensa parhaimmassa vaiheessa, ja tämä maistuu selvästi viinien nykyisissä vuosikerroissa. Maaperä tarhoilla on punertavaa savimaata, ja sen rautapitoisuus on paikoitellen korkea. Maremman alueella on läpi historian ollut myös paljon kaivosteollisuutta.

Valdifalcon viinit tulevat kaikki samoilta tarhoilta, mutta ne kuuluvat viinistä riippuen eri luokituksiin. Esimerkiksi Morellino di Scansano kuuluu paikalliseen, arvostettuun DOCG Morellino di Scansanon luokitukseen, ja alueen viinikaupoissa ja isoissa marketeissa on omat osastonsa näille viineille. Maremma on selvästi ylpeä tästä luokituksesta, ja Valdifalcon viinistä huokuu tasapainoisuus, mausteisuus ja runsaus. Sen sijaan esimerkiksi Syrah-rypäleestä valmistettu Lodolaia kuuluu IGT-luokitukseen, joka on rypälelajikkeen ja valmistuksen myötä vapaampi ja antaa viinintekijälle monipuolisemmat mahdollisuudet viininteossa. Osa viineistä valmistetaan kokonaan Valdifalcon tilalla, ja osa tehdään Loackerin toisella tilalla Montalcinossa noin tunnin ajomatkan päässä.

Viinitarhoilta näkee pilkahduksen Välimerestä. Taustalla siintää Monte Argentario – merestä nouseva vuori.

Morellino di Scansano on Valdifalcon punaviiniperheen keskipiste, jonka ympärille sijoittuvat hieman marjaisampi ja suulaampi Falko Rosso sekä huippuviinit Lodolaia, Granfalco ja Poggio Marcone, joka on yhden Sangiovese-tarhan single vineyard -viini. Saamme maistaa Poggio Marconea suoraan tankista pipetin avulla, ja Sangiovesen tumma mehukkuus tuottaa hymyn huulille. Viini on levännyt tankissa muutaman kuukauden, ja jatkaa vielä pitkälle seuraavaan vuoteen ennen pullotusta. Tällä alueella Sangiovese määrittää viinien tyyliä, ja maistuu Valdifalcon viineissä melko paahteisena, tumman hedelmäisenä ja täyteläisenä. Myös Lodolaia huokuu erittäin leveää ja muhkeaa makumaailmaa, ja asettuu tyyliltään uuden ja vanhan maailman Syrah-viinien välimaastoon.

Valdifalcon viinitarhoilla ja Toscanan postikorttimaisemissa matkustaessa on helppo ymmärtää Maremman alueelta tulevien viinien potentiaali. Erityisesti Sangiovese-rypäle loistaa monipuolisuudellaan; toisissa viineissä kuten Falko Rossossa sen vaikutus on mehukkuuden ansiosta virkistävä ja nostattava, ja mentäessä pidempään kypsytettyihin viineihin niiden tyyli muuttuukin runsaiksi, moniulotteiseksi ja vakaviksi huippuviineiksi jotka varastavat huomion ympäröivältä maailmalta. Merellinen mutta lämmin ilmasto, maaperä ja huolellinen luonnonmukainen viininvalmistus tuottaa laadukkaita, mutta kohtuuhintaisia viinejä verrattuna moniin muihin Toscanan viinialueisiin. Valdifalcon viinituotannossa viinit on suunniteltu upeasti toinen toisiaan tukeviksi, ja viinit ovat maultaan puhtaita ja selkeitä.

Tammitynnyreitä rivissä. Kaikki Valdifalcon viinit kypsyvät ainakin osittain tammessa.

Vasco Martinelli vastaa Valdifalcon toiminnasta, ja Franz Loacker on toinen Loackerin tilojen omistajaveljeksistä.

Morellino di Scansano ja uusi sato kypsymässä.