Blog

Social Wines / Ajankohtaista  / Cava-uutuuksia vappuun ja äitienpäivään

Cava-uutuuksia vappuun ja äitienpäivään

Cavat ovat Suomen suosituimpia kuohuviinejä. Kaikista myydyimmät cavat sijoittuvat kymmenen euron tuntumaan, ja ne ovat usein miellyttävän hedelmäisiä ja tasapainoisia juomia. Hieman kalliimmassa hintaluokassa alkavat cavojen eri tyylit sitten jo näkyvästi erottua toisistaan, ja tykkäämme kutsua niitä ”premium”-luokan cavoiksi. 15-20 euron hintaryhmää edustavien cavojen taustalta löytyy jo paljon käsityötä, pidempiä kypsytysaikoja ja muita valmistustapoja, jotka nostavat viinien profiilin astetta paremmaksi. Tässä kolme uutta cavaa, joilla kaikilla on omanlainen luonteensa ja joista jokainen on erinomainen ja omanlaisensa vaihtoehto vappuun ja kevään juhliin.

Celler de Capçanesin Brut Reserva -cava (15,49€) tulee Capçanesin kylän viinintuottajien cooperatiivista. Kylässä on kymmeniä viininviljelijöitä, ja artesaaniviinien tuottajat yhdistävät voimansa cavan valmistuksessa. Kyseessä on Celler de Adernatsin kanssa yhteistyössä tehty, pientuotantoa edustava reserva-luokiteltu kuohuviini. Tyyliltään se on on kuiva ja hieman paahteinen, aromeiltaan samppanjaa muistuttava cava. Vapun vaihtelevien makujen, erityisesti kalaruokien kumppani.

Roger Goulart on yksi espanjan vanhimpia cava-tuottajia, ja tuottajalta on kaksi uutuusviiniä Alkossa. Vaaleanpunainen Coral Rosé (17,98€) on ihastuttava ja valloittava rosécava – maultaan hyvin herkkä, pyöreä ja mehukas. Se on kuiva, mutta hedelmäinen ja sopii hyvin sekä aurinkoiseen vappuun mutta myös vaikkapa erilaisten jälkiruokien kanssa nautittavaksi. Coral Rosé on Roger Goulartin kaikkien cavojen tapaan vuosikerrallinen, ja vuoden 2017 vuosikerran hedelmäisyys on hienossa iskussa juuri nyt. Äitienpäivälahja vailla vertaa.

Toinen Roger Goulartin uutuuscavoista, Reserva Demi-Sec (15,99€) on puolikuiva, ja sen takia ihanteellinen kuohuviini illan tai yön viimeiseksi juomaksi, jolloin makuaisti kaipaa raikastavaa nostetta. Joillekin ihmisille puolikuivat kuohuviinit ovat liian makeita, mutta Goulart Demi-Secissä pitkän kypsytyksen myötä tapahtuva autolyysi eli entsyymien pilkkoutuminen edesauttaa, että sokeri on integroitunut viinin makuun ja sen jälkimaku on pikemminkin raikas ja harmoninen. Roger Goulart Demi-Sec on myös aivan erinomainen viini vappupiknikin jälkiruoille.

Kaikki kolme uutuuscavaa ovat Alkon tilausvalikoiman viinejä, ja niiden myymäläsaatavuuden voi tarkistaa Alkon tuotesivuilta. Alkon verkkokaupan kautta ne saa muutamassa päivässä omaan lähi-Alkoon.