Blog

Social Wines / Ajankohtaista  / Espanjan viiniklassikoita

Espanjan viiniklassikoita

Espanjan suurimpiin tuottajiin kuuluva J. Garcia Carrion tekee punaviinejä Valdepeñasin viinialueella Madridista noin sata kilometriä etelään. Alue on Espanjan keskiosissa ja ilmasto on mannermainen: kesäisin varsin kuuma ja talvisin kylmä. Aurinko paistaa vuodessa yli 2500 tuntia, ja varsinkin punaiset rypäleet tuottavat Valdepeñasin viiniviljelmillä täyteläistä ja hedelmäistä viiniä.

Alkon valikoiman perinteisimpiin punaviineihin kuuluu Valdepeñasin klassikkoviinejä, joiden tasainen suosio perustuu edulliseen hinta-laatusuhteeseen ja jo valmiiksi kypsyneisiin vuosikertoihin. Espanjalaiseen viiniperinteeseen kuuluu ikäännyttää viiniä pitkään ensin tammitynnyreissä, ja sen jälkeen vielä pullossa, ennen kuin viini lasketaan markkinoille. Kellaroinnin johdosta viinien kulmat ovat jo valmiiksi pyöristyneet, tanniinit eivät ole liian hyökkääviä ja viineissä on täyteläistä mausteisuutta ja mehevyyttä. Viinit ovat nautinnollisia, pyöreitä ja suussasulavia, ja ne toimivat sekä monenlaisten ruokien kanssa mutta myös sellaisenaan vaikkapa seurusteluviineinä juhlissa.

J. Garcia Carrionilla on Alkon valikoimissa kolme Valdepeñasin alueen punaviiniä, joilla pääsee edulliseen hintaan tutustumaan viinien kypsempiin vuosikertoihin: 10,49 euron hintainen Pata Negra Gran Reserva 2008 on saanut levätä jo melkein vuosikymmenen pullossa, ja viinin aromit ovat taatusti kehittyneet tumman hedelmäisiksi, antaen mukaan mausteisuutta, vaniljaa ja mokkaisuutta.

Señorio de llos Llanos löytyy Alkosta sekä nuorempana Crianza-viininä että Gran Reservana. Crianzan vuosikerta on 2014 ja viinissä on vielä eloisaa nuorekkuutta, tanniineja ja marjaisa happorakenne. Se on erinomainen viini vaikkapa tapaksille, juustoille ja leikkeleille. Crianzaa hieman kehittyneempi on saman viinin Gran Reserva, joka on saanut levätä tammitynnyrissä pari vuotta kauemmin ja saanut suutuntumaansa pehmeyttä, täyteläisyyttä ja aromeihin syleilevää hedelmäisyyttä.

Koko viinikolmikko on muuten rypälelajikkeeltaan 100% Tempranilloa, eli viineissä on jo valmiiksi rypäleelle luontainen mausteinen pohjavire. Eikä ole sattumaa, että viinien tyyli sopii erinomaisesti juuri espanjalaiselle keittiölle.

senorio_crianza400

Aitoa espanjalaista tyyliä tapaksille ja pikkusuolaisille. Edullinen ja tasapainoinen viini.

7,69 €

senorio-de-los-llanos-gran-reser-400

Pitkään kypsytetty Tempranillo. Hieno riistaviini, sopii myös espanjalaisille juustoille.

9,48 €

patanegra400

Herkullinen, pitkällä kypsytyksellä vivahteita saanut punaviini pataruoille ja espanjalaisille tapaksille. Klassikko jo 20 vuotta!

10,49 €