Blog

Social Wines / Ajankohtaista  / Zuccardi – viinejä kilometrin korkeudelta

Zuccardi – viinejä kilometrin korkeudelta

Argentiinan viinikulttuuri on tunnettu Malbec-rypäleestä tehdyistä punaviineistään. Alun perin Ranskan Cahorsista lähtöisin oleva rypäle olisi todennäköisesti saattanut vajota marginaalirypäleen asemaan, mutta sille löydettiin ominainen kasvualusta Argentiinan länsiosien kylmästä ja kuivasta ilmastosta. Malbec on nykyään eräänlainen synonyymi argentiinalaiselle viinille, ja sen avulla  Argentiinalainen viinikulttuuri on kansainvälistynyt voimakkaasti 1990-luvulta lähtien. Tänä päivänä Malbecin rinnalla nostaa päätään myös muut maalle ominaiset rypäleet kuten punainen Bonarda ja valkoinen Torrontés.

Argentiinan tärkein viinialue sijaitsee Cuyon alueella Andien kupeessa lähellä Chilen rajaa. Tunnetuin kaupunki alueella on Mendoza, joka on monelle tuttu viinipullojen etikettien kautta. Cuyo sijaitsee merenpinnasta katsoen erittäin korkealla yli kilometrin korkeudessa, jossa vallitsee kuiva ja kylmä ilmasto. Lähellä sijaitseva Aconcaguan vuori kohoaa yli kuuteen kilometriin. Tasangon kylmyydestä huolimatta alueella paistaa aurinko suurimman osan aikaa vuodesta, ja viinirypäleiden kasvukausi on pitkä. Olosuhteiden myötä alueen viineissä on tummaa hedelmäisyyttä ja luontaista hapokkuutta, mutta viinit eivät ole liian hyökkääviä.

Familia Zuccardi on tehnyt viinejä Mendozassa 1960-luvun alusta lähtien. Zuccardilla on viinitarhoja eri alueilla Mendozassa, ja talon tärkeimmät tarhat sijaitsevat kaikista korkeimmalla Valle de Ucossa. Zuccardi on edelleen perheyritys, jonka nykyinen johtaja Sebastian Zuccardi on valittu Etelä-Amerikan parhaaksi viinintekijäksi. Saavutus näkyy tilan viineissä, jotka edustavat Argentiinan viinikulttuuria elegantilla ja puhtaalla tavalla. Sebastian Zuccardin johdolla talo käyttää edistyksellisiä viininvalmistustekniikoita, joita kehitetään jatkuvasti paremmiksi. Esimerkiksi sadonkorjuussa saatetaan korjata saman viinin rypäleitä jopa neljällä eri viikolla, ja erien sekoitussuhteiden avulla rakennetaan halutun makuinen lopputulos. Tärkeä fundamentaalinen idea viininvalmistuksessa on, että maaperän ja kasvualustan vaikutus viinille on paljon suurempi kuin käytetyn rypäleen, ja viinien eroavaisuuksia maistellessa huomio kannattaakin kiinnittää tarhaan ja kasvupaikkaan.

Zuccardilla on eri tuotesarjoja lähtien perusviineistä niin sanottuihin icon-viineihin. Noin 35 prosenttia tuotannosta tehdään luomuviljellyistä rypäleistä. Tärkein rypäle on Malbec, jonka tuhdit, hieman savuiset viinit kilpailevat muiden perinteisten täyteläisten punaisten rypäleiden kuten Cabernet Sauvignonin ja Shiraz’n kanssa. Myös Bonarda-rypäleeseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota: Argentiinan nouseva helmi on Malbeciin verrattuna kevyempi, mehukkaampi ja hieman hapokkaampi. Se on alkoholimäärältään yleensä vähän matalampi ja usein kypsytetty terästankeissa, joten sillä ei ole samanlaista leveän tammista yleisvaikutelmaa kuin Malbecilla.

Alkon tuotevalikoima on Zuccardin viinien suhteen kattava. Fuzion- ja Santa Julia -sarjoissa on mutkattomia ja hinnaltaan erinomaisen hyviä viinejä, joista osa on luomuviljeltyjä. Viinit soveltuvat monipuolisiksi ruoka- ja yleisviineiksi, seurusteluun ja noutopyötiin.

santa-julia-organica-viognier-20-400

Kukkainen ja hunajainen luomuviini, sopii erityisesti aasialaiselle ruoalle ja sushille.

9,98 €

fuzion-organic-malbec-2017-(1)

Mehevän hedelmäinen, mausteinen luomuviini Argentiinan perinteikkäästä Malbec-rypäleestä.

9,98 €

santa-julia-merlot-reserva-2014-400

Tumman marjaisa, karpalohilloinen ja mausteinen punaviini Mendozan alueelta.

11,29 €

Hintaluokasta 14-20 euroa löytyy Zuccardin A- ja Q-sarjan viinit, joiden rypäleet tulevat lajikkeesta riippuen tarhoilta Valle de Ucosta, Saltasta ja Santa Rosasta. A- ja Q-sarjojen viineistä voi havaita Argentiinan viinityylien peruspiirteitä, ja Zuccardin viinioppien mukaisesti viinien maaperä ja tarhojen mikroilmasto on keskeisessä roolissa viinien tyylipiirteissä. Serie A- ja Serie Q -viinit saavat tasaisesti 91-92 pisteen arvioita kansainvälisten viinikilpailujen pisteytyksissä.

Tässä kolme hyvää viiniä Serie A- ja Serie Q -sarjoista:

zuccardi-serie-a-torrontes-2017-400

Torrontés-rypäleestä puristettu ihanan aromaattinen ja hedelmäinen valkoviini.

14,40 €

zuccardi-serie-a-malbec-2015-400

Täyteläinen, tumma ja pippurinen viini grillatuille lihoille ja esimerkiksi meksikolaiselle ruoalle.

14,40 €

zuccardi-q-chardonnay-2015-400

Mehukas ja pitkä Chardonnay, jonka aromeissa on valkoisia hedelmiä ja mineraalisuutta.

19,30 €

Zuccardin parhaimmat viinit tulevat korkealta tasangolta Valle de Ucosta ja kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla. Näissä viineissä Argentiina näyttää todellisen potentiaalinsa. Suosituksemme ovat nämä kolme viiniä, jotka edustavat maata parhaimmillaan ja joista kukin edustaa omanlaista tyyliään rypäleen ja valmistustavan puolesta. Viinejä hienoihin hetkiin tai vaikkapa lahjaksi.

emma400

Bonarda-rypäleestä tehty betonisammioissa kypsytetty eloisa, mehukkaan raikas ja silkkinen punaviini.

33,00 €

tito400

Täyteläinen viini sopii runsaille liharuoille ja kunnon pihville. Myös kellaroitavaksi.

33,00 €

concreto400

Rustiikkinen ja elegantti punaviini, kypsytetty betonisammioissa. Erinomainen riista- ja lammasviini.

33,00 €