Blog

Social Wines / Ajankohtaista  / Klassikko: Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc

Klassikko: Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc

Alkon yksi kesän kausiteemoista on tänä vuonna rakennettu klassisten Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -valkoviinien ympärille. Myymälöissä on esillä laaja kattaus teeman mukaisia viinejä, ja on vaikea olla noteeraamatta Villa Maria Estaten monipuolista Sauvignon Blanc -valikoimaa. Villa Maria on yksi Uuden-Seelannin kuuluisimmista viinitaloista, ja sen valikoima Suomessa kattaa useita valkoviinejä, joista juuri Sauvignon Blanc -viinit ovat hyvin edustettuina.

Uusiseelantilainen Sauvignon Blanc on yksi maailman viinialueiden tunnistettavimmista viinityyleistä ja maan viinikulttuurin peruspilari. Maassa suhtaudutaan vakavasti viinikulttuuriin, ja on ilahduttavaa nähdä vuosikerta toisensa jälkeen kuinka suurella sydämellä ja tinkimättömällä tarkkuudella Villa Maria Estate tekee viinejään. Kaikissa talon Sauvignon Blanceissa toistuu viinityylin tutut piirteet kuten leveä herukkaisuus ja uskomattoman raikas aromikkuus, ja peruselementtien lisäksi Villa Marian tarhaviineissä ilmenee tietyn viinialueen omien olosuhteiden tyylipiirteitä.

Villa Marian viinit sopivat suomalaiseen kesäkeittiöön mitä parhaiten, sillä ne yhdistyvät hienosti suomalaiseen ruokaperinteeseen. Viinit sopivat erityisesti savustetuille kaloille, kesän kasviksille ja salaateille – yksinkertaisille ja tuoreille raaka-aineille. Näiden lisäksi aivan klassinen pari Sauvignon Blancille on vuohenjuusto tuoreena tai paistettuna.

Villa Marian Sauvignon Blanc -valikoiman perusviini Private Bin Organic on saatavana sekä tavallisessa (15,99€) että puolikkaassa 0,375 litran pullossa (7,98€). Viini on juuri oikea alkusoitto Villa Marian tyylille: aromeissa on kypsää karviaista, limettiä, passionhedelmää ja suutuntuma on puhdas ja raikas.

Tuottajan niin sanotut tarhaviinit, Wairau Valley Reserve ja Taylor’s Pass vievät rypäleen mahdollisuudet asteen pidemmälle, ja ne ilmentävät puhdasta ”single vineyard” -ajattelua. Yhden viinitarhan rypäleistä puristetut viinit saavat arominsa ja tyylinsä tarhojen maaperästä ja mikroilmastosta. Wairau Valley Reserve Sauvignon Blanc -viinissä (19,98€) maistuu mustaherukanlehden, nokkosen ja sitrusten aromit ja maku on runsas ja pitkä. Viini sopii varsinkin äyriäisille ja aasialaisittain maustetuille kala- tai kasvisruoille. Taylor’s Pass Sauvignon Blanc (20,31€) tulee Awatere-joen varrella olevista tarhoista Marlborough’ssa, ja viini on klassinen pari vaaleille kaloille ja äyriäisille. Aromeissa on kukkaisuutta, jasmiinia ja sitruksisuutta ja greippiä, ja suutuntuma on raikkaan pureskeltava.

Alkon valikoimassa on edellämainittujen lisäksi vielä alkoholipitoisuudeltaan kevyempää (9%) Lighter Sauvignon Blancia, joka kuuluu Private Bin -sarjaan. Viinissä toistuu tyypilliset Sauvignon Blancin aromit, ja siinä on matalammasta alkoholimäärästä johtuen hieman makeutta. Se sopii erinomaisesti mausteisille ruoille ja rasvaisille kaloille.

Kesä on mitä parhainta aikaa tutustua Uuden-Seelannin klassikkorypäleeseen. Jokaisen viinin tuotesivulla on linkki Alkon sivuille, joista voi tarkistaa viinien myymäläsaatavuuden tai tilata suoraan Alkon verkkokaupasta omaan lähialkoon.