Blog

Social Wines / Ajankohtaista  / Italialaisia oluita ja pizzaa

Italialaisia oluita ja pizzaa

Suomessa on meneillään varsinainen pizzabuumi. Uusia pizzeroita avataan, pizzan laatutaso nousee kohisten ja kodeissa pikku pizzaiolot harjoittelevat taitojaan tehdäkseen parempaa ja autenttisempaa pizzaa. Kyseessä on tervetullut muutos ruokakulttuuriimme, jossa pizza kehittyy pakastealtaan arkisesta pikaruoasta elämykseksi, joka valmistetaan rakkaudella hyvistä raaka-aineista. Hyvin valmistettu pizza ansaitsee myös hyvän ruokajuoman, joka meille tarkoittaa ehkä italialaista viiniä – kenties Valpolicellaa tai Chiantia – mutta Italiassa pizzan kanssa perinteisesti nautitaan olutta.

Italiassa on oma olutkulttuurinsa, ja Alkon valikoimassa on Birrificio Del Dogen oluita. Birrificio Del Doge on Pohjois-Italiasta, Trevison ja Venetsian kaupunkien läheltä kotoisin oleva artesaanipanimo, jonka panimofilosofia on suhteellisen kevyiden oluiden valmistus mahdollisimman hyvistä raaka-aineista. Valikoimassa on neljä olutta: kaksi lageria ja kaksi alea, kaikki 0,33 litran pulloissa.

Juhlistaaksemme pizzakulttuurin ilosanomaa kerromme tässä toimivaksi todetun pizzareseptin ja muutaman vinkin pizzantekoon kotona. Tässä siis oiva tilaisuus kokeilla italialaiseen tapaan valmistettua pizzaa autenttisten italialaisten oluiden kanssa.

Reseptistä tulee 4 normaalikokoista tai 3 paksupohjaista pizzaa.

Ainesosat:

Taikina:
525 g 00-jauhoja
3 g kuivahiivaa
3,5 dl kylmää vettä
hieman suolaa
hieman oliiviöljyä

Täytteet:
Purkki säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 mozzarellapalloa
Basilikaa
Hieman parmesania tai grana padanoa
Täytteitä oman maun mukaan harkitusti

Taikinan valmistus: sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, lisää vesi ja oliiviöljy ja alusta taikinaa tehosekoittimessa tai käsin n. 15 minuuttia. Taikina saa olla mielummin hieman löysää kuin liian kiinteää. Siirrä taikina ilmatiiviiseen kulhoon tai muovikelmulla sinetöityyn rasiaan jääkaappiin 72 tunniksi. (Voit myös nostattaa taikinan huoneenlämmössä 8 tunnin ajan. Käytä tällöin tuplamäärä kuivahiivaa)

Jos nostatat taikinan jääkaapissa, viimeisenä päivänä ota se huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Tuntia ennen tee taikinasta neljä pizzapalloa. ja nostata niitä vielä kostean leivinliinan alla. Ota samalla myös mozzarellat pois jääkaapista ja pakkauksistaan ja revi ne muutamaksi palaksi, jotta niistä irtoaisi ylimääräinen neste. Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin saat, ja mikäli käytät pizzakiveä anna sen lämmetä kuumassa uunissa puolisen tuntia.

Pyörittele taikinapallosta pyöreä pizzapohja. Hitaasti nostatettua pizzataikinaa on helppo käsitellä ja siitä saa hellästi sormilla painelemalla melko helposti pyöreän ja tasaisen. Voit myös nostaa sen ilmaan ja venytellä sitä käsin. Älä käytä kaulinta! Taikinaan on muodostunut mikroskooppisia ilmakuplia, ja kaulin tappaa taikinasta kuohkeuden.

Tomaattikastiketta ei tarvitse valmistaa erikseen, laadukkaat tölkkitomaatit tai murska riittävät. Voit maustaa tomaattisoosia hieman suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja valkosipulilla.

Kun pizzakivi on kuumentunut, ota uunipelti pois uunista ja nosta pyöreäksi muotoiltu pizzapohja sen päälle. Levitä 2-3 lusikallista tomaattikastiketta pizzapohjan päälle ja puolikas mozzarella paloiksi nypittyinä. Jos sinulla on muitakin täytteitä, lado ne pizzan päälle. Huom! Parmankinkku laitetaan vasta valmiin pizzan päälle – ei uuniin.

Sitten pizza uuniin n. 5-7 minuutiksi riippuen uunin maksimilämmöstä. Pizza on valmis kun sen reunat alkavat tummua ja pohjaan ilmestyy ensimmäiset leopardikuviot. Valmiin pizzan päälle voi hieman raastaa parmesania, sirotella oliiviöljyä ja tietenkin koristella pizza basilikalla.

take_easy_400

Vaalea, kevyt, keskiasteisesti humaloitu olut.

keep_up_400

Paahteinen, karamellinen, keskiasteisesti humaloitu olut.

now_you_400

Yrttinen, hedelmäinen, voimakkaasti humaloitu olut.

go_over_400

Maltainen, aromikas, miedosti humaloitu olut.

Kuvat Joska Pyykkö.