Blog

Vuoden luomuviini – Valdifalco Morellino di Scansano

Viini-lehti on valinnut vuoden 2018 luomuviinit, ja paras punainen viini on italialainen Valdifalco Morellino di Scansano.

Suuret onnittelut voittajalle!
Grandi congratulazioni al vincitore!

Vuoden punainen luomuviini tulee Toscanan maakunnasta DOCG Morellino di Scansanon viinialueelta. Alue sijaitsee aivan eteläisessä Toscanassa Maremman alueella lähellä rannikkoa. Viinin tuottaja on Loacker ja rypäleet tulevat Valdifalcon tarhoilta. Viini on puristettu monista Toscanan viineistä tutuista Sangiovese-rypäleestä, ja sekoituksessa on mukana myös hieman Cabernet Sauvignonia ja Syrah’ta tuomassa rakennetta ja vivahteikkuutta. Viini on tietysti luomuviljelty ja sopii myös vegaaneille.

Valdifalco Morellino di Scansano on tyylikäs, tumman kirsikkainen ja mausteinen viini, joka on saanut kypsyä tammitynnyreissä 18 kuukautta ennen pullotusta. Viinissä maistuu upeasti aurinkoisen Toscanan vaikutus ja Italialle tyypillinen mehukas, kirsikkainen ja syleilevän hedelmäinen Sangiovese-rypäle. Viinillä on myös ikääntymispotentiaalia ja sitä voi tuottajan mukaan kellaroida kymmenenkin vuotta.

Voittajaa Viini-lehti perustelee näin:

Perustelu: [Myös] Vuoden luomupunaviini on huippuvuoden 2015 satoa. Morellinosta, joka paremmin tunnetaan nimellä Sangiovese, valmistettu viini huokuu persoonallisuutta, rustiikkisuutta ja luonteikkuutta. Viinissä yhdistyvät todella maukkaalla tavalla kypsä, mehukas marjaisuus ja maalaismainen eläimellisyys.

Viinistä viiniin on aiemmin kirjoittanut viinin arvion:

”Hyvin kypsän marjainen, paahteinen ja makean mausteinen, orastavan nahkainen, jopa jännittävän kukkainenkin, lämminhenkinen tuoksu. Täyteläinen ja luonteikkaan marjainen, kuivattuja hedelmiäkin aromeiltaan muistuttava maku. Siinä on yrttejä, nahkaisuutta ja eläimellisyyttä. Tuntuvat, mutta hyvin pehmeät tanniinit tuovat moniulotteiseen suutuntumaan ryhtiä ja kantavat kokonaisuutta pitkään, muun muassa hapankirsikkaan vivahtavaan jälkivaikutelmaan.”

Viinistä viiniin / Viini-lehti

Lue Viini-lehden palkintojuttu täältä!

valdifalco_1b

Kuvassa Hayo ja Franz Loacker, onnelliset viinintekijät.

Viinin etikettiä koristaa luontoon kytkeytyvä visuaalinen ilme.